Framgångar för DinTalang

DinTalang-kampanjen fortsätter att leverera resultat. Med informationskampanj från norr till söder med besök på sammanlagt 44 skolor, filmer för att engagera unga, deltagande på gymnasiemässor och 125 000 besök på www.dintalang.se så vågar vi säga att DinTalang har gått riktigt bra denna höst.

DinTalang kampanjen startade 2016 med syfte att få fler elever att välja utbildning efter talang och intresse och inte låta sig styras av traditioner, kultur eller andras förväntningar. Sedan dess har miljoner tittat på våra filmer med högstadieungdomar som visar upp sina yrkesinriktade talanger samt videos där föräldrar pratar om gymnasievalet.

Drygt 125 000 har besökt webbplatsen DinTalang.se för att få veta mer om sina möjliga talanger och olika yrkesmöjligheter och yrkesutbildningar. Den höga visningsfrekvensen, antal delningar, kommentarer och genomklickningar på annonser visar att målgruppen unga och föräldrar uppskattar innehållet, känner igen sig och blir intresserade av att få veta mer.

Dessutom har DinTalang varit på informationskampanj tillsammans med Framtidståget från norr till söder, från Lycksele till Malmö. Under turnén besöktes 44 skolor och sammanlagt har 2100 åttonde- och niondeklassare lyssnat på information om framtida studier och yrkesmöjligheter.

Vill du veta mer om DinTalang

Share This:

Flygande start för kampanjen YourSkills

Just nu pågår kampanjen YourSkills med syfte att nå nyanlända och sprida budskapet att det finns gott om attraktiva arbeten med grund i yrkesutbildningar där deras talanger behövs.

Kampanjen YourSkills syfte är att ge nyanlända kunskap och information om att det finns gott om attraktiva arbeten om de sedan tidigare gått en yrkesutbildning eller om de väljer att gå en yrkesutbildning. Sverige behöver deras talanger och färdigheter speciellt inom områden som till exempel bygg, design, industri, IT, service, vård- och tekniksektorn.

Genom riktade kommunikationsinsatser i sociala medier och via samarbeten med etablerade kanaler för målgruppen har vi nått sammanlagt 80 000 personer med våra annonser, 9 000 personer har hittills klickat sig in på yourskills.se för att få mer information. 1800 personer har också kommenterat eller delat YourSkills inlägg i sociala medier. Många har också tittat på våra filmer om Said, Majd och Chris.

Här kan du läsa mer om YourSkills

Share This:

Uppladdning inför Yrkes-VM

Mycket träning och förberedelser ska hinnas med innan Yrkes-VM i Kazan går av stapeln i augusti nästa år. Den första Yrkeslandslagsträffen ägde rum i december med 31 taggade tävlanden som där fick träffa sina lagkamrater för första gången.

Med på träffen fanns både tävlande och experter för att kunna diskutera och planera träning och upplägg. Det gäller att förbereda sig noggrant och inte missa att träna på något moment som sedan kan dyka upp på tävlingen.

Kläder och skyddsutrustning är en förutsättning för de tävlande för att prestera bra under tävlingarna och dessutom vara ordentligt skyddade. Jobman, Arbesko och 3M stöttar landslaget med det bästa inom arbetskläder, skyddsskor och personlig skyddsutrustning. Under träffen fanns de på plats för att tävlande och experter skulle få möjlighet att prova kläder, skor och personlig skyddsutrustning.

Under träffen genomfördes även mental träning och medieträning, vilket är viktiga pusselbitar för ett lyckat deltagande i Yrkes-VM.

Vi önskar våra tävlande lycka till med sin träning och i mars är det dags för nästa träff!

Vill du veta mer om Yrkes-VM?

Share This:

Den europeiska veckan för yrkesutbildning

Den 5–9 november arrangerar EU-kommissionen “den europeiska veckan för yrkesutbildning” i Wien. Veckan arrangeras för tredje året i rad och omfattar hundratals evenemang runt om i Europa. Syftet är att lyfta fram fördelarna och möjligheterna med att välja en yrkesutbildning.

Pontus Slättman, vd för World Skills Sweden har utsetts till svensk ambassadör för initiativet som går under parollen ”Discover your Talent!” (Upptäck din talang!). Som ambassadör har Pontus i uppdrag att visa att yrkes- och lärlingsutbildning är ett smart val som leder till högkvalificerade jobb och ökad anställningsbarhet.

Pontus är en av flera ambassadörer från olika EU-länder som deltar i initiativet. Bakom utnämningen av Pontus står EU-kommissionen och myndigheterna i Sverige.

Under förra året genomfördes 1500 evenemang i 45 länder under den andra upplagan av europeiska veckan för yrkeskompetenser – i år förväntas ett ännu större deltagare.

Hjälp oss gärna att sprida veckan i era kanaler under hashtagg:
#DiscoverYourTalent
#EUVocationalSkills

Om du vill registrera dina egna aktiviteter kring yrkesutbildning i samband med veckan, så hittar du mer information här: https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/why-host-event-european-vocational-skills-week_en

Share This:

Tre svenska guld och ett brons vid Yrkes-EM i Budapest

Yrkes-EM 2018 i Budapest är över och den blågula truppen lyckades kamma hem tre guld och ett brons. Guldmedaljerna togs av Lina Andersson, bagare, Viktor Thulin, kock, och Martin Lindelöw, industrielektriker. Bronsmedaljen togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist. Lina Andersson vann också utmärkelsen ”Best of Nation” då hon hade högst poäng av alla de svenska tävlande.

Efter tre tuffa tävlingsdagar avslutades Yrkes-EM 2018 med prisutdelning och avslutningsceremoni i Budapest. För svensk del blev det tre guldmedaljer, ett brons och tre Medallion for Excellence.

Medallion for Excellence är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori. Medallion for Excellence togs av Louise Olsson, hudterapeut, Anton Ala-Englund, CNC-fräsare, och Alexander Olofsson, personbilstekniker.

– Det är första gången vi åker till ett mästerskap med en trupp som aldrig tävlat internationellt, så vi visste att det skulle bli en tuff utmaning för laget. Trots det har vårt svenska yrkeslandslag tagit hem tre guld, ett brons och tre Medallion for Excellence. Vi är extremt stolta över vad våra tävlande presterat här i Budapest, de är verkligen ett superlag som hjälpt, stöttat, gråtit och framförallt skrattat tillsammans, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig för WorldSkills Sweden.

Runt 100 000 besökare tog sig till Yrkes-EM i Budapest. På plats har de kunnat följa när 500 tävlande från 28 olika länder har kämpat om medaljer inom 40 olika yrken. Det svenska Yrkeslandslaget kom till mästerskapet med en trupp på 32 tävlande som deltagit i 27 yrken.

 

Lista på tävlande och placeringar

GULD:
Viktor Thulin, Kock, Genarp

Lina Andersson, Bagare, Uppsala

Martin Lindelöw, Industrielektriker, Hässleholm

BRONS:
Emil Fäldt, Hotellreception, Malmö

ÖVRIGT:

Automationsteknik – placering: 8
Niklas Ekelöw, Onsala
Emanuel Näslund, Örnsköldsvik

CAD-konstruktör – placering: 7
Theo Zemack, Enskede

CNC-fräsning – placering: 6
Anton Ala-Englund, Nybro

Svetsare – placering: 8
Axel Gustafsson, Lönsboda

Plattsättare – placering: 8
Agnes Grandin, Piteå

Webbutveckling – placering: 9
David Sohl, Linköping

Elektriker – placering: 14
Emmy Åberg, Älghult

Murare – placering: 9
Adam Kristensson, Veberöd

Träarbetare – placering: 8
Lukas Johansson, Grästorp

Målare – placering: 11
Art Arbsuwan, Sundsvall

Frisör – placering: 13
Anna Le, Göteborg

Hudterapeut – placering: 7
Louise Olsson, Ystad

Personbilsteknik – placering: 7
Alexander Olofsson, Örnsköldsvik

Servering – placering: 11
Jolanda Edvardsson, Järpen

IT-tekniker – placering: 13
Victor Nyberg, Klockrike
André Pettersson, Kävlinge

Butikskommunikation/ dekoratör – placering: 6
Vendela Lundin Pikner, Stockholm

Plåtslagare – placering: 8
Alva Seljee, Göteborg

Golvläggare – placering: 5
Hampus Andersson, Huddinge

Trädgårdsanläggning – placering: 9
Miranda Blom, Hällestad
Patrik Möller, Linköping

Jordbruks- och maskinmekaniker – placering: 10
Mathias Röstberg, Östersund

Lastbilsteknik – placering: 7
Ante Olofsson, Offerdal

Betongarbete – placering: 6
Markus Magnusson, Björklinge
Emil Östberg, Uppsala

Entreprenörskap – placering: 4, uppvisningsyrke
Joel Gustafsson, Uppsala
Sarah Larsson, Eskilstuna

Share This:

Fler söker ett yrkesprogram

Nästan alla yrkesprogram hade fler sökande detta år jämfört med förra året. Störst ökning var det för fordons- och transportprogrammet som hade en ökning på 17 procent.

Totalt sökte 38 procent en yrkesutbildning detta läsår, totalt 46 360 elever. Nästan alla yrkesprogram hade en ökning i antal sökande, totalt låg ökningen på 1,2 procent om man jämför mot förra året.

Störst ökning hade fordons- och transportprogrammet som hade 900 fler sökande medan El- och energiprogrammet hade 600 fler sökande detta år. Även för barn- och fritidsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet var intresset stort. För Restaurang- och livsmedelsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet var ansökningarna färre än förra året.

– Det är väldigt glädjande att fler nu väljer yrkesprogram och har där med sett vilka stora möjligheter det medför. Ett långsiktigt arbete är det som krävs för att fortsätta att öka medvetenheten kring yrkesutbildningens möjligheter. Yrkesutbildning är ju helt enkelt ett smart val, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden.

 

Share This:

World Youth Skills Day

Den 15 juli var det ”World Youth Skills Day”, en dag för att hylla alla talangfulla unga och den positiva påverkan deras skicklighet har i vårt samhälle.

Det är viktigt att dagens unga ges möjlighet att bygga på sina färdigheter och talanger för att bygga en framgångsrik och meningsfull karriär. Yrkesutbildning är en väg att uppnå dessa mål och samtidigt ge unga möjligheten att påverka och förbättra vår värld.

World Youth Skills Day initierades av FN för att lyfta betydelsen av att unga världen över får möjligheten att utbilda sig för att bygga på sin skicklighet och talang. Målet är att uppnå bättre socioekonomiska förhållanden för dagens unga samt lyfta utmaningarna med arbetslöshet och kompetens som inte tas tillvara.

Vi vill även passa på att lyfta vårt yrkeslandslag, experter och andra deltagare i våra Yrkes-tävlingar. Deras yrkesskicklighet i kombination med deras engagemang bidrar till att sprida kunskap vidare till en ny generation av talangfulla unga.

 

Share This:

Nu laddar Yrkeslandslaget för Yrkes-EM i Budapest

 

Det är drygt 3 månader kvar till Yrkes-EM i Budapest, Ungern. Under tre dagar, 25-29 september kommer Europas skickligaste ungdomar tävla om vem som är bäst i sin yrkesgren. Sveriges Yrkeslandslag förbereder sig för fullt och jobbar just nu på att finputsa sina skills.

I Yrkes-EM får ungdomar upp till 25 år vara med och tävla och detta år kommer 550 tävlande vara med och tävla i 39 olika yrken. Tävlingarna pågår i tre dagar men Yrkes-EM pågår i totalt 5 dagar med invigning och prisutdelning. Förutom de tävlande så närvarar  nästan 500 experter som har till uppgift att stötta sina tävlande i förberedelserna samt döma under tävlingarna.

Yrkes-EMs viktigaste uppgift är att lyfta yrkesutbildning och yrkesskicklighet kopplat till alla de talangfulla och skickliga ungdomar som deltar. Yrkes-EM resulterar också i att både tävlande och experter får en kompetensutveckling i och med förberedelser och genomförandet av tävlingen. Det internationella samarbetet bidrar också i sin tur till att kontakter knyts som kan leda till samarbeten under ett helt yrkesliv.

I juni hade det svenska Yrkeslandslaget sin första lagträff där tävlande och experter gavs tillfälle att lära känna varandra och planera träning och tävling. Laget fick också mental träning samt medieträning där de gavs möjlighet att träna på att bli intervjuade och få feedback på sin insats.

Lagträffen gav också experterna möjlighet att förbereda sig genom att fördjupa sig i bedömningskriterier och regelverk. Nästa lagträff är i augusti då ytterligare förberedelser och teambuilding inför tävlingen kommer ligga i fokus.

Innan tävlingen sker i september så är det dock mycket arbete som kvarstår. Just nu förbereder sig tävlande och experter enskilt kopplat till de olika modulerna som ingår i tävlingen.
– Vi har ett helt nytt lag, utan tidigare tävlingserfarenhet så det är mycket förberedelser just nu. De tävlande är engagerade och det finns hopp om flera medaljer, säger Patrik Svensson tävlingsansvarig.

Den 30 september kommer det bli en mottagning av Yrkeslandslaget på Arlanda för anhöriga och andra som vill ta emot och fira våra hjältar i det svenska Yrkeslandslaget.

 

Share This:

WorldSkills på informationsturné med Framtidståget

Under hösten kommer WorldSkills Sweden följa med på Framtidstågets informationsturné. Med start i Malmö kommer 200 orter besökas och 500 skolor kommer närvara på de olika stoppen.

Under hösten 2018 kommer 200 orter att få besök av Framtidståget som riktar sig till elever i årskurs 9 samt studie- och yrkesvägledare. Man räknar med att turnén kommer besöka sammanlagt 500 skolor .

Syftet är att inspirera eleverna om olika yrkesval men också informera om kommande gymnasieval. Många ungdomar upplever att det är svårt att veta vilken utbildning som är rätt och genom att öka deras kunskap om olika yrkesval och utbildningar så blir valet enklare.

I turnén kommer WorldSkills Swedens medverka för att informera och lyfta fördelarna och möjligheter med att välja en yrkesutbildning. Självklart finns ambassadörer från Yrkeslandslaget med på tåget!

 

Detta projekt medfinansieras av ESF- Europeiska socialfonden.

Share This:

Virtuella arbetsplatsbesök i 360 grader

WorldSkills Sweden driver projektet ”Yrkesutbildning ett smart val!” för att synliggöra yrkesutbildningar och verka för ökad kvalitet i svensk yrkesutbildning. En del i projektet är att skapa virtuella studiebesök på arbetsplatser för att ge ungdomar en inblick i hur en arbetsdag kan se ut.

Det är inte alltid lätt för ungdomar att veta vad de ska välja för program i gymnasiet. De är heller inte alltid lätt att få till studiebesök på olika arbetsplatser även om det skulle kunna hjälpa till att ta rätt beslut inför sitt framtida yrkesval. Men föreställ dig då att kunna använda virtuella studiebesök på arbetsplatser för att ge ungdomar en inblick i olika yrken.

WorldSkills Sweden kommer med bidrag från Europeiska Socialfonden spela in 20 filmer i 360 grader på arbetsplatser runt om i landet. Hittills har flera yrken spelats in, bland annat receptionist, kock och servitris. Men många yrken kvarstår.

Tanken är att filmerna ska kunna ses på mässor, skolor men även av privatpersoner. Bäst upplever man filmerna med ett par VR-glasögon men det går också bra med en dator eller mobila enheter.

Tack till våra yrkesambassadörer som medverkat Evelyn, Gustav och Hannah. Tack också till HOBO Hotell och Görvälns slott som låtit oss filma i deras lokaler.

 

Share This: